Як зробити кухню функціональною?

На це питання легко відповісти, поспостерігавши за роботою на кухні. Вже протягом багатьох років компанія Blum вивчає потреби власників кухонь, спостерігаючи, як люди в різних країнах світу використовують їх. Саме на основі цих досліджень створюються нові ідеї.

Однією з таких ідей було розроблення концепції DYNAMIC SPACE, яка передбачає три основні параметри функціональної кухні :

  • оптимізація робочих процесів
  • раціональне використання простору
  • висока якість руху

І саме цю концепцію ми використовуємо для того, щоб спроектувати кухню максимально зручною для Вас.

Для оптимізації робочих процесів важливий зручний доступ до речей. Його можна передбачити заздалегідь. Як саме?

На етапі проектування кухні:

  • Надати перевагу шухлядам замість дверцят.
    Вони мають багато ергономічних переваг. Вміст шухляд добре розглядати зверху, не потрібно нагинатись і виймати всі речі, що знаходяться спереду.

 

  • Обрати шухляди повного висування.
    Із шухляд, які можна висунути до кінця, легко дістати речі навіть з далекого кута та забезпечується кращий огляд всієї шухляди.

  • Розмістити всі речі на відповідних рівнях
    При проектуванні кухні на замовлення подумайте, чим ви користуєтесь постійно, часто і зрідка. Речі, які використовуєте постійно, розмістіть на такій висоті, щоб було зручно їх дістати. Це позбавить втомливої потреби зайвий раз нагинатися чи спинатися на пальці.


Поділ кухні на зони

Робота на кухні складається з черги постійно повторюваних дій. Тому важливо звертати увагу на те, щоб переміщення кухнею було коротшим і все було розміщено під рукою. Раціональним рішенням тут є поділ кухні на зони.

Зона «Запаси». Тут розміщуються продукти. Для цієї зони потрібно передбачити зручний доступ до вмісту шухляд. Чудовим рішенням стане SPACE TOWER, в якому доступ до вмісту шухляду забезпечується зі всіх сторін.

Зона «Зберігання». Тут розміщуються столові прибори, посуд. Тому зручно буде, якщо посудомийна машина і зона мийки буде розташована поруч.

Зона «Мийка».В центрі цієї зони розміщена посудомийна машина і мийка. Миючі засоби найкраще зберігати прямо під мийкою.

Зона «Підготовка». Між зоною мийки і приготування їжі повинні знаходитись весь необхідний інвентар для підготовки продуктів до приготування. Якщо розмістити їх в цій зоні, вони завжди будуть під рукою. Рекомендована ширина зони – не менше ніж 90см.

 

Зона «Приготування їжі». Поряд з нею повинні знаходитись каструлі, сковорідки та інвентар для приготування їжі.

 

Використати простір максимально ефективно – ще одна з найважливіших цілей під час проектування кухні. Тому пропонуємо Вашій увазі декілька порад, як створити додатковий корисний простір там, де його раніше не було.

Одна широка шухляда замість двох вузьких – виграєте до 15% корисного простору.

Breitere-Auszüge-15_Enlarged-2
Breitere-Auszüge-15_Enlarged

Глибші шухляди. Встановлення глибших шухляд створить до 30% більше корисного простору.

Низький цоколь. За тієї самої висоти робочої поверхні у шафці з низьким цоколем суттєво більше корисного простору, ніж у шафці з високим.

Вищі боковини. Високі шухляди із закритими боковинами заповнені на всю висоту. Речі в таких шухлядах розмістите краще, вигравши від цього до 55% більше простору.

höhere-Seitenwände-55_Enlarged
höhere-Seitenwände_Enlarged

 

 

Висока якість руху

Шухляди і дверцята відкриваються легко, без зайвих зусиль. Шухляди легко ковзають, навіть якщо навантажені. Із якісною системою амортизації підіймальні механізми, шухляди та дверцята зачиняються м’яко й тихо.